2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ban Ki Mun: zöld gazdasági fejlődést!

2007. december 03. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

A gazdasági fejlődés zöld, környezetbarát útja előtt kell megnyitnia az utat a Baliban rendezett klímavédelmi konferenciának - foglalt állást Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn.

Ban Ki Mun szerint az emberiségnek egy olyan globális keretegyezményre van szüksége, amelyen belül a világ népei össze tudják hangolni a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiket. Ma még nem tudni, hogy ez a keretegyezmény milyen formát ölt majd, de az indonéziai tanácskozásnak meg kell határoznia a jobb jövő felé vezető útitervet - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára a The Washington Postban megjelent cikkében.

Ban Ki Mun elképzelhetőnek tartja, hogy a 2009-ig elfogadandó megállapodás felszólítja majd a kormányokat a káros gázok kibocsátásának megadóztatására. Lehet, hogy globális szén-dioxid kvótakereskedelmi rendszer jön létre és mechanizmus születik az erdők pusztulásának megelőzésére. Arról is döntést hozhatnak, hogy támogatják a kevésbé fejlett országok gazdaságát a globális felmelegedés viszonyai között.

Az ENSZ-főtitkár kifejtette: a múlt század három nagy gazdasági átalakulása - az ipari forradalom, a technológiai forradalom, majd a globalizáció után - most a zöld gazdasági váltás előtt áll a világ. Felhívta a figyelmet: a politikusokon van a sor, hogy cselekedjenek, miután a tudósok teljesítették feladatukat. Feltárták, hogy tétlenség esetén katasztrofális következmények várnak a Földre, elolvadna a sarki jég, az óceánok szintje megemelkedne, a növény- és állatfajok egyharmadát eltűnés fenyegetné. Afrikában és Közép-Ázsiában éhínség pusztítana.

Nyilvánvalóan az amerikai kormánynak címezve üzenetét Ban Ki Mun hangsúlyozta: a környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem zárja ki egymást. Utalt rá, hogy az Egyesült Államokban 300 ezer munkahelyet lehetne teremteni, ha az villanyáram-szükségletet megújuló energiaforrásokból fedeznék.

Ban Ki Mun az amerikaiak által gyakran hangoztatott érv kapcsán külön kiemelte: túl nagy ügyet csinálnak abból, hogy Kína lekörözheti Amerikát a klímát károsító gázok kibocsátása terén. Hozzátette: kevéssé ismert, hogy Peking jelentős környezetvédelmi erőfeszítéseket tesz, idén például 10 milliárd dollárt fordít megújuló erőforrásokra, ennél többet csak Németország költ e célra. Kína máris világelső a nap- és szélenergia alkalmazásában, továbbá Peking ígéretet tett, hogy öt éven belül 20 százalékkal mérsékli energiafogyasztását - írta az ENSZ-főtitkár a The Washington Postban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS