2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Büntetett" előélete miatt nem indulhat a választáson egy pakisztáni ellenzéki

2007. december 03. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

A pakisztáni választási bizottság megtagadta hétfőn Navaz Sarif ellenzéki vezető kormányfőjelölti bejegyzését, büntetett előéletére hivatkozva.

Sarif, aki volt miniszterelnök, hétévi száműzetés után november 25-én tért vissza hazájába. A múlt héten nyújtotta be jelentkezését kormányfőjelöltnek a január 8-i választásokra, az általa vezetett párt pedig jelölteket állított, de hangsúlyozták: fenntartják annak lehetőségét, hogy később visszavonják jelentkezésüket, ha a többi nagy ellenzéki párt is úgy dönt, hogy nem vesz részt a választásokon.

Sarifnak a választásokból való kizárását az ellenzék valószínűleg úgy fogja értékelni, hogy Pervez Musarraf államfő eredményesen gyakorolt nyomást a választási bizottságra, s elérte, hogy régi ellenfele, akinek hatalmát ő döntötte meg, ne lehessen vetélytársa a választásokon.

Sarif korábban már többször kijelentette, hogy az ellene szóló bírósági ítéletek politikai indítékúak voltak. Egyszer elítélték repülőgép-eltérítés és terrorizmus címén 2000-ben, mert 1999 októberében megpróbálta megakadályozni, hogy Musarraf, akit Sarif éppen azt megelőzően mozdított el hadsereg-főparancsnoki tisztségéből, hazatérhessen külföldi útjáról. Musarraf ezt követően katonai hatalomátvételt hajtott végre.

Sarifot azután 2000 júliusában korrupciós vádakkal is elítélték, majd Musarraf kötött vele egy olyan alkut, hogy ha legalább tíz évre külföldi száműzetésbe vonul, nem kell börtönbe vonulnia. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS