2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kegyelmet kapott a Mohamed-maci miatt elítélt tanárnő

2007. december 03. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Kegyelemben részesítette hétfőn Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő az iszlám megsértése miatt 15 napi elzárásra ítélt brit tanítónőt - közölte egy elnöki szóvivő.

A szóvivő szerint Gillian Gibbonst brit politikusok közbenjárására részesítette kegyelemben az elnök. Az 54 éves tanítónőt azért ítélték el, mert engedte, hogy tanítványai Mohamednek nevezzék el egyik társuk játékmackóját.

A tanítónőt hétfő délután szabadon engedték és átadták a kartúmi brit nagykövetségnek - mondta a diplomáciai képviselet szóvivője. Gibbons írásos nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát amiatt, ha kellemetlen helyzetet okozott, és az iszlám iránti mély tiszteletének adott hangot.

A brit kormány diplomáciai lépéseket tett a tanítónő szabadon bocsátásáért. E törekvések keretében járt közben hétfőn két muzulmán brit politikus - a Lordok Házának két tagja - a szudáni államfőnél Gibbons érdekében. Gordon Brown brit miniszterelnök "elragadtatva és megkönnyebbülten" fogadta az amnesztiáról szóló hírt.

Előzőleg egy befolyásos szudáni iszlám testület, az Ulémák Tanácsa a kegyelemben részesítés ellen foglalt állást, a múlt héten kirótt büntetést pedig túl enyhének találta. Az iszlám megsértéséért járó legmagasabb büntetés pénzbírság, hat hónapig terjedő börtön, illetve negyven korbácsütés lehet Szudánban.

Ennek ellenére pénteken több ezer, késsel, illetve bottal felfegyverkezett tüntető követelte Szudán fővárosában Gibbons tanítónő kivégzését, bírálva azt, hogy az illetékes bíróság előző nap nem halálos ítéletet hozott. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS