2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több százezren tüntettek Katalónia önállóságáért Barcelonában

2007. december 03. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Több százezer ember tüntetett Barcelonában, nagyobb önállóságot követelve Katalónia számára.

A szombat esti demonstráción a rendőrök szerint 200, a szervezők állítása szerint viszont 700 ezren vettek részt. Sajtóbeszámolók szerint a tüntetők egy része nem érte be az - amúgy évtizedek óta autonóm - katalán régió nagyobb önállóságának követelésével. Ők a magasba emelt transzparenseiken és szavalókórusaikkal Katalónia függetlenné válását szorgalmazták, azaz a Spanyolországtól való elszakadást.

A megmozdulásra több mint 200 szervezet hívta fel a nagyváros és Katalónia lakosait. A demonstráció mottója ez volt: "Mi nemzet vagyunk, és azt mondjuk: elég volt. Jogunk van önállóan dönteni a saját infrastruktúránkról".

A katalánok azt vetik a madridi kormány szemére, hogy a közlekedési vonalak tervezésekor éveken át elhanyagolta Spanyolország északkeleti régióját. A Barcelona környékén lakó ingázóknak hosszú ideje nagy bosszúságot okoz, hogy az elővárosi vonatok gyakran nem közlekednek, s időnként teljes vasútvonalakon rendelnek el vágányzárt.

Elterjedt nézet szerint az áldatlan helyzet elsődleges oka az, hogy a madridi közlekedési tárca és a spanyol vasút (RENFE) rosszul tervezte meg a Barcelonát Madriddal összekötő gyorsvasúti vonalat, s ezáltal tovább fokozta a káoszt a katalán főváros térségében. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS