2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izraeli-palesztin megállapodás: visszatáncol az USA?

2007. december 01. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Visszavonta pénteken az Egyesült Államok az annapolisi Közel-Kelet-konferencián elfogadott döntést támogató határozattervezetét, amelyet alig egy nappal korábban terjesztett be az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé - jelentette be Alejandro Wolff, Washington állandó ENSZ-képviselőjének helyettese.

Diplomáciai források szerint Izrael ellenezte a határozatot, amely a BT-t is bevonta volna tervezett izraeli-palesztin tárgyalásokba.

Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője azt mondta egy korábbi nyilatkozatában, hogy széles körű támogatást kapott a Biztonsági Tanácsban az annapolisi folyamat felkarolása. Kormánya támogatásáról biztosította a határozattervezetet Jean-Maurice Ripert francia ENSZ-nagykövet is.

Az izraeliek és a palesztinok megállapodtak a George Bush amerikai elnök védnöksége alatt összehívott konferencián a megrekedt békefolyamat újraindításában és abban, hogy 2008 végéig kidolgozzák a palesztin állam létrehozását is rögzítő békeszerződést.

A határozattervezet, amelynek szövegét kiosztották újságíróknak az ENSZ székhelyén, többek között azt javasolta, hogy a Biztonsági Tanács hagyja jóvá "a tárgyalások és a közel-keleti útitervből eredő feladatok megvalósításának programját, amelyben a palesztinok és Izrael megállapodtak november 27-én Annapolisban ". (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS