2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román gyanúsítottja is van a Zuschlag-ügynek

2007. november 30. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

A Zuschlag János és társai ellen folyó bűnügy nyomozása február közepéig befejeződhet; a gyanúsítottak száma 11-re emelkedett: egy román állampolgárságú, de Magyarországon élő személy is gyanúsítottá vált. Az ügy jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy további gyanúsítások lesznek - mondta Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese.

A Zuschlag János és tíz társa ellen folyó ügy nyomozása a végéhez közeledik, jelenleg a vallomások összefésülése, az ellentmondások feloldása zajlik - mondta Szabó és hozzátette, hogy a március közepéig meghosszabbított határidő előtt, akár február közepéig befejeződhet a nyomozás. A Magyarországon tartózkodó, román állampolgárságú gyanúsított Lados Istvánt - Zuschlag János korábbi személyi titkárát - bújtatta Romániában. Őt bűnpártolással gyanúsítja az nyomozó hatóság.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Szegedi Városi Bíróság október 19-én, az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását, az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb három hónapra, 2008. január 21-ig meghosszabbította.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS