2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választási kampányra is költhetnek a páneurópai pártok

2007. november 30. 16:44, utolsó frissítés: 16:44

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Brüsszelben megszavazta az európai szinten működő pártok finanszírozásáról szóló jogszabályt, amelynek értelmében az ilyen pártok a jövőben politikai alapítványokat is létrehozhatnak, és a 2009-es EP-választási kampányt is támogathatják. Az EU 2007-es költségvetéséből 10 millió 436 ezer euró jutott az európai politikai pártok finanszírozására.

Az európai szinten folytatott politikai vita elősegítése érdekében az EU legfőbb végrehajtó szerve, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy - feloldva a jelenlegi tiltást - a jövőben az EP-választási kampányokban is felhasználhassák pénzüket az európai szinten működő pártok. Az EP támogatta ezt az elképzelést, kizárná ugyanakkor, hogy ezekből a forrásokból - akár közvetlenül, akár közvetetten - nemzeti pártokat vagy egyes jelölteket lehessen támogatni.

A képviselők által elfogadott szövegben az is szerepel, hogy a mostani 75 helyett az EU költségvetése a pártok kiadásainak 85 százalékát finanszírozhatná. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS