2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezren tüntettek Venezuelában Chávez szocialista állama ellen

2007. november 30. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Több mint százezren tüntettek csütörtökön Caracasban a Hugo Chávez elnök által tervezett alkotmánymódosítás ellen. A reformról, amelynek értelmében szocialista államot hoznának létre Venezuelában, és az elnök élete végéig betölthetné tisztségét, vasárnap tartanak népszavazást.

A tüntetés kisebb incidensekkel ért véget. A hivatalos televízió egyik operatőrét bántalmazták, Chávez-párti aktivisták egy csoportja tüntetőkre támadt egy metróállomás bejáratánál.

"Nemet mondunk a hatalommal való visszaélésre, a totalitarizmusra" - mondta a tüntetés egyik szónoka, Freddy Guevara diákvezér. Az Un Nuevo Tiempo (Új Idő) szociáldemokrata párt vezetője, Manuel Rosales, aki a tavalyi elnökválasztáson alulmaradt Chávezzel szemben, kijelentette: "Az egész országgal mögöttünk fogunk nemmel szavazni".

A kormány péntekre kampánygyűlésre hívta össze a támogatóit.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön felszólította a venezuelaiakat: éljenek elidegeníthetetlen szavazati jogukkal, és "a megfélemlítés és erőszak nélkül tolerancia légköre" tiszteletben tartására szólította fel az országot. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS