2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bin Laden most azt üzente, minden európai katona pucoljon Afganisztánból

2007. november 30. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Az al-Dzsazíra arab műholdas hírtelevízió olyan hangfelvételt tette közzé csütörtökön, amelyen a tévécsatorna szerint Oszama Bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője beszél. A beszélő felszólítja az európaiakat Afganisztánban állomásozó csapataik kivonására.

Azzal indokolja felhívását, hogy "igazságtalan az afganisztáni háború". A beszélő szerint az afganisztáni táliboknak nem volt előzetes tudomásuk a 2001. szeptember 11-i (New York és Washington elleni) terrortámadások tervéről, tehát "alaptalan volt" az ellenük intézett amerikai katonai támadás. Annak fő indoka éppen a szeptember 11-e miatti megtorlás, illetve a hasonló akciók megelőzése volt. "Az afganisztáni háború áldozatainak többsége nő és gyerek" - mondja a Bin Ladennek tulajdonított hang.

Ösztökéli az európaiakat: vonják meg segítségüket Amerikától, a "hanyatló hatalomtól", gyakoroljanak nyomást vezetőikre, hogy változtassák meg politikájukat.

Az al-Dzsazíra két rövid részletet játszott le a teljes hangfelvételből, mindkettő csupán néhány másodperc. Az al-Kaida néhány nappal ezelőtt közölte, hogy hamarosan nyilvánosságra hoz egy Bin Laden-nyilatkozatot tartalmazó hangfelvételt. Ez a negyedik, Bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel, amely az idén nyilvánosságra került. (MTI/dpa/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS