2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gyerekek Mohamednek nevezték a macit: tizenöt nap elzárás a tanárnőnek

2007. november 30. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Bűnösnek találtak az iszlám megsértésében és tizenöt nap börtönre ítéltek csütörtökön Szudánban egy brit tanárnőt, amiért engedte, hogy a tanítványai Mohamed prófétáról nevezzék el játékmackójukat.

Az 54 éves Gillian Gibbonst a büntetés letöltése után kitoloncolják Szudánból. Vasárnap tartóztatták le, miután több szülő is panaszt tett ellene az oktatási minisztériumnál. A panaszt tevők szerint a tanítónő azzal, hogy egy játékállatnak Mohamed nevét adta, megsértette a prófétát.

A csütörtöki bejelentés nyomán egy brit külügyi szóvivő azt közölte, hogy rendkívül csalódottak az ítélet miatt és - huszonnégy óra leforgása alatt másodszor - ismét bekérették a londoni külügyminisztériumba Szudán nagykövetét, hogy magyarázatot kapjanak tőle a történtekre. A brit külügyminiszter előzőleg meglepetésének adott hangot a letartóztatás miatt és egy alkalommal már bekérette a minisztériumba a szudáni nagykövetet.

Az iszlám megsértéséért járó legmagasabb büntetés pénzbüntetés, hat hónapig terjedő börtön illetve negyven korbácsütés lehet Szudánban.

A Gibbonst foglalkoztató brit magániskola igazgatója úgy vélekedett, hogy igazságos ítélet született, és azt mondta, nem fognak fellebbezni. Az igazgató szerint a tanárnőnek csak tíz napot kell letöltenie a büntetésből, miután öt napot már őrizetben töltött. Feltehetően egy Kartúm melletti női börtönbe kell bevonulnia Gillian Gibbonsnak. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS