2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A zimbabwei infláció év végére megütheti a százezer százalékot

2007. november 29. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Túl sok a hiányos adat, lehetetlen kiszámolni, mekkora a zimbabwei infláció – állítja az afrikai ország főstatisztikusa. A szeptemberi infláció a világon mért legmagasabb értéket, 8 ezer százalékot ért el, egyes szakértők szerint jelenleg mintegy 15 ezer százalékos, a Nemzetközi Valutaalap szerint év végére elérheti a százezer százalékot is.

A kormány egyes termékek árát kötelezően megfelezte, illetve befagyasztotta, ezzel azonban csak annyit ért el, hogy az üzletek polcairól rengeteg árucikk eltűnt. Az infláció mérésénél az alapélemiszerek – kukorica, hús, kenyér, főzőolaj, cukor és mások – árát szokás figyelembe venni, ám pont ezek tűntek el szinte teljesen a kínálatból. A gyártók nem adhatják termelési ár alatt; a feketepiacon azonban jóval a hivatalosan megszabott áron felül adják.

Múlt hónapban a központi bank gyorssegélyt ajánlott fel a vállalkozásoknak. A Bacossi (Basic Commodity Supply Side Intervention, azaz az alapszükségletek kielégítését szolgáló intervenciós) alap remélhetőleg beválik, és ismét kaphatóak lesznek az alapélelmiszerek. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS