2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy-ötéves gyerekek végeznek életveszélyes munkát Ghánában

2007. november 29. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Négy gyermekkereskedőt sikerült lefülelnie a ghánai rendőrségnek, további két gyanúsítottat még keresnek – számol be a rajtaütésről a BBC. A vád ellenük az, hogy nagyon fiatal, esetenként négy-ötéves gyerekeket küldtek a Volta-tó északi partjain halászó közösségekbe.

A szegény ghánai családokban egyébként generációk óta elterjedt gyakorlat, hogy a fiatal gyerekeket halászok mellé adják dolgozni. A szülők általában 50 dollárnak megfelelő összeget kapnak azért, hogy három évre szolgának – mások szerint inasnak – küldjék gyereküket.

A gyerekmunkások fő feladata, hogy a víz alá bukva a beakadt hálót kiszabadítsák, kibogozzák, illetve hogy az apró szemű hálóból kiszedjék a halakat. Joseph Rispoli, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársa szerint a munka veszélyes, nemcsak azért, mert a gyerekek gyakran kisebb horzsolásokat szereznek vagy elvágják a kezüket. Múlt hónapban egy négyéves kisfiú fulladt vízbe – a tragédia bekövetkezése vezetett a négy emberkereskedő letartóztatásához.

Az országban két éve lépett érvénybe az emberkereskedelmet tiltó törvény, az IOM szerint azonban csak a mostani letartóztatás óta lehet áttörésről beszélni; a kormány kezdi komolyan venni a problémát. A szervezet mintegy száz, emberkereskedelem áldozatául esett gyereket azonosított a tópart közelében, ám a pénzhiány miatt csupán egyharmadukat lehet megmenteni és visszaintegrálni a társadalomba. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS