2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majdnem szétment a Fico-Meciar koalíció

2007. november 29. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Egyben marad és folytatja munkáját a szlovák kormánykoalíció - jelentette be lakonikusan csütörtökön délelőtt Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke, aki az előző napon azzal viharzott el a koalíciós pártok elnökeinek megbeszéléséről, hogy Robert Fico kormányfő nem hajlandó vele tovább kormányozni.

A szerdai összecsapás, majd a forró fejek kiszellőztetése után az érintettek ugyanis ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és az éjszaka folyamán megállapodtak, hogy a válságot előidéző okok - a földalapnál feltárt haszonszerző manőverek - rendezése után a partnerek készek folytatni a koalíciós együttműködést, mi több: a parlamentben folyó költségvetési vita péntekre várható zárószavazásával egybekötve a kormány iránti bizalom kérdését is szavazásra bocsátják.

Meciar bejelentette, pártja megszavazza a költségvetést. Mint mondta: a konfliktushoz a partnerek eddigi elégtelen párbeszéde, a sok félreértés vezetett. Ezt elkerülendő, a jövőben gyakoribb találkozásokra lesz szükség, az elevenebb párbeszéd esetén az eddigi hibák már nem fognak ismétlődni.

A három párt alkujában tagadhatatlan szerepet játszott az a körülmény, hogy a kormány szétesése mindenképpen veszélybe sodorta volna az euró szlovákiai bevezetését, kedvezőtlenül érintette volna a külföldi beruházások és a jegybanki kamatok sorsát.

"Nem a pártok, hanem az ország érdeke a mindennél előbbre való" - közölte Meciar, aki megpróbált emelt fővel és méltósággal beszámolni az alkuról alig tizenkét órával az után, hogy Fico kijelentette: nem fogja tűrni, hogy Meciar az ellenzéki vezetővel, Mikulás Dzurinda volt kormányfővel szövetkezve szétverje a koalíciót, és az is biztos, hogy a földalapnál történt, Meciar pártjához köthető "szabadrablásnak" nem lesz folytatása, Meciaréknak nem engedi meg, hogy a földalapban rejlő "aranybánya" bezárását megbosszulják.

Csáky Pál, az MKP elnöke a fejleményt úgy kommentálta, hogy Fico ismét megalázta Meciart. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS