2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pár órás lázadás egy luxusszállóban a Fülöp-szigeteki elnök ellen

2007. november 29. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Katonai lázadás tört ki csütörtökön a Fülöp-szigeteken Gloria Arroyo elnök ellen. Mintegy harminc olyan katonatiszt vette be magát Manila egyik luxusszállodájába, akiknek sikerült megszökniük egy 2003-as puccskísérlet miatt indított per tárgyalásáról.

A lázadókat vezető Denila Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és törvénytelennek nevezte Arroyo elnökségét, egyúttal felszólította a hotelt körülvevő hadsereg-egységeket: ne támogassák tovább az elnökasszonyt. A zendülők ezen kívül telefonon és sms-en próbálták mozgósítani híveiket és az ellenzék erőit egy "harmadik népfelkelésre".

Ezután lövöldözés tört ki a 30 tiszt és a szállodát megrohamozó katonai egységek között. A katonák körbevették a Peninsula szállodát, és ultimátumot intéztek a tisztekhez, akik visszautasították ezt, mire az automata fegyverekkel és könnygázgránátokkal felszerelkezett különleges egységek rohamot indítottak. A tiszteket végül állig felfegyverzett katonák kísérték ki a szálloda előcsarnokából.

Az első Fülöp-szigeteki népfelkelésnek az 1986. februárit tartják, amely során megbukott Ferdinand Marcos diktatúrája, a második pedig 2001.januárjában zajlott le és Joseph Estrada elnökségének vetett véget. Ekkor került hatalomra Gloria Arroyo, akit ellenzék azzal vádol, hogy három évvel később manipulálta a választási eredményeket és így jutott egy újabb, hat évre szóló elnöki mandátumhoz. (MTI/AP/AFP, MTI/AFP, MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS