2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó: eredménytelenül zárult az utolsó tárgyalás

2007. november 28. 17:08, utolsó frissítés: 17:21

Megállapodás nélkül értek véget a szerbek és a koszovói albánok között a dél-szerbiai tartomány jövőbeli státusáról folytatott tárgyalások szerdán az ausztriai Badenben: egyik fél sem volt hajlandó engedményeket tenni az áttörés érdekében.

A konferenciát lezáró sajtóértekezleten Wolfgang Ischinger német diplomata, a konfliktusban közvetítő diplomatahármas szóvivője bejelentette, hogy a badeni eszmecserékkel befejeződtek a szerbek és a koszovói albánok közötti közvetlen tárgyalások. "Az összes lehetőséget kimerítettük, közös megoldást próbáltunk találni, de


fáradozásunk nem vezetett eredményre" - ismerte el.

Az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és az orosz felet képviselő diplomaták az osztrák külügyminisztériumban tartott sajtóértekezletükön vonták meg az eredménytelenül zárult tárgyalások mérlegét. Az amerikai nagykövet figyelmeztetett arra, hogy a kudarc nyomán veszélybe kerülhet a balkáni térség békéje. Tarthatatlannak nevezte Koszovó jelenlegi helyzetét, és reményét fejezte ki, hogy a fiaskó ellenére "hamarosan megtaláljuk a kiutat".

Ischinger egyértelművé tette azt is, hogy december 10-ig leteszik jelentésüket az ENSZ-főtitkár asztalára a megbeszélések végkimeneteléről, és azzal véget is ér a megbízatásuk. Előtte még egyszer felkeresik Szerbiát és Koszovót.

A szerda délelőtti, utolsó egymás közötti találkozót követően elsőként Fatmir Sejdiu koszovói elnök jelentette be, hogy megállapodás nélkül értek véget a tárgyalások. Hasim Thaqi, a koszovói kormányfői tisztség várományosa közölte, hogy a december 10-i határidő lejárta után


nem lesznek további tárgyalások,

Koszovó végső jogállása pedig nem lehet más, mint a független államiság. Mint már korábban, ezúttal is utalt arra, hogy az önállóság kinyilvánítását a "washingtoni és brüsszeli partnerekkel" együttműködve kívánják előkészíteni.

Boris Tadic szerb elnök újságírók előtt leszögezte, hogy Belgrád "semmisnek" fogja tekinteni Pristina bármely, a tartomány függetlenségére vonatkozó döntését. Értésre adta, hogy minden törvényes és diplomáciai eszközt igénybe vesznek Koszovó elszakadásának megakadályozására. Kijelentésével az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú, 1999-ben elfogadott határozatára célzott, amely preambulumában kimondja Szerbia területi egységének és szuverenitásának megőrzését.

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök megismételte azt a véleményét, hogy a Koszovó jövőjéről szóló tárgyalások a "Biztonsági Tanácsban kezdődtek, és ott is kell befejeződniük". Belgrád kizárólag csak olyan megoldást fogad el, amely a testületben születik - mondta.


A kudarc várható volt,

hiszen a nemzetközi összekötő csoport felügyelete alatt augusztus óta különböző helyszíneken zajló tárgyalásokon sem a szerbek, sem az albánok nem mutattak hajlandóságot arra, hogy akár egy tapodtat is engedjenek az egymástól homlokegyenest eltérő álláspontjukból. Szerbia széles körű autonómiát ajánlott fel a tartománynak Badenben is, de annak kiválásáról továbbra sem akar hallani. Az albánok a maguk részéről viszont mindvégig makacsul ragaszkodtak a függetlenséghez, amelyet kezdettől fogva megmásíthatatlan tényként kezelnek.

A szerb küldöttség hangot adott annak az álláspontjának is, hogy a megbeszéléseket a december 10-i határidő lejárta után is folytatni kell. Moszkvának ugyanez a véleménye. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS