2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olajért élelmiszert botrányban egy év börtönre ítéltek egy amerikai olajmágnást

2007. november 28. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Egy év börtönre ítélték kedden Oscar Wyatt amerikai olajmágnást az "olajért élelmiszert" iraki ENSZ-program keretében elkövetett korrupció miatt.

A 83 éves üzletembert a manhattani szövetségi bíróság ítélte el, miután októberben beismerte csalásban való bűnrészességét. A vádalku keretében az ügyészség négy további vádpontot elejtett, lerövidítve a pert, amelyben a texasi üzletembert Szaddám Huszein volt iraki diktátor kormányának olajszállítási megrendeléseiért fizetett kenőpénzek miatt vonták felelősségre.

Az ENSZ-program keretében elkövetett visszaéléseket vizsgáló amerikai nyomozók eddig hét magánember és két vállalat, így a Chevron ellen találtak bizonyítékokat.

Wyett a vádalku keretében beismerte, hogy 200 ezer dollár kenőpénzt fizetett be jordániai bankban lévő iraki számlára. A bíróság 11 millió dolláros pénzbüntetést is kiszabott az olajmágnásra.

Az "olajat élelmiszerét" program keretében az ENSZ a Kuvait megszállása miatti embargó sújtotta Irak lakosságának nyújtott humanitárius segítséget. Az ENSZ megbízásából Paul Volkernek, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED volt elnökének vezetésével lefolytatott azonban vizsgálat megállapította, hogy 66 ország 2200 cége összesen 1,8 milliárd dolláros kenőpénzt fizetett iraki megrendelésekért cserébe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS