2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaországi diáklázadás: a szélsőbalosok tüntettek, a mérsékeltek tárgyaltak

2007. november 28. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Szélsőbaloldali diákszerveztek felhívására több ezer diák és gimnazista tüntetett kedden francia városokban a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró törvény visszavonását követelve, miközben az öt legjelentősebb mérsékelt diákszervezet képviselőivel a válságból való kiútról tárgyalt Valérie Pécresse oktatási miniszter.

Az augusztusban elfogadott autonómiatörvény a kormány által is elismerten alulfinanszírozott egyetemek vezetőinek lehetővé teszi a magántőke jelentős bevonását a felsőoktatásba, aminek a következménye a tiltakozók szerint annak "privatizálása" lenne.

A 85 francia egyetem fele, a 2500 állami középiskolából pedig hetven vesz részt az egy hónapja tartó tiltakozó megmozdulásokban.

A rendőrség szerint Párizsban háromezren, a szervezők szerint tízezren, Marseille-ben 1000-1500-an, Bordeaux-ban 1500-2000-en, Rouenban 1500-2000-en, Lyonban 850-2000-en, Lille-ben 3-4000-en tiltakoztak az utcákon a törvény és a kormánnyal megkezdett tárgyalások ellen.

Már a hétvégén törések mutatkoztak a diákok megmozdulásában, amikor a legerősebb hallgatói szervezet, az UNEF jelezte: nem akarja a törvény visszavonását, hanem a jelenleg évi 10 milliárd eurós felsőoktatási büdzsé emelésében látja a válság megoldását, nevezetesen a törvény módosítását szeretné a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben, és ez ügyben tárgyalni kíván a kormánnyal. (Míg a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer eurót költ az állam, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.)

Annak bizonyítására, hogy az állam nem akar kivonulni a felsőoktatásból, Francois Fillon miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy öt év alatt ötven százalékkal fogja megemeli a kormány a felsőoktatásra fordított összegeket, ami évi egymilliárd eurós többletet jelent. Az oktatási miniszter pedig jelezte: a diákok anyagi félelmeit illetően hajlandó a párbeszédre, de "a törvény visszavonása szóba se jöhet". A keddi megbeszélést követően, Bruno Julliard közölte, hogy jelentős előrelépések történtek.

Az egyetemeken mindennaposak a sokszor fizikai erőszakba torkolló konfliktusok a tantermeket elfoglaló tiltakozók és a blokád feloldását követelő diákok között. Az is előfordult, hogy a rendőrség az egyetem vezetőségének kérésére kiürített egy egyetemet, vagy biztonsági okokból lezárta az épületeket.

A Párizshoz közeli Evry egyetemét hétfő óta egy francia internetes árverési oldalon kínálja a hallgatói önkormányzat, így tiltakozva az állam felsőoktatási politikája ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS