2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gül a török EU-csatlakozásról: "Isztambulban több Renault futkározik, mint Párizsban"

2007. november 28. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

A földközi-tengeri országok Párizs által szorgalmazott szövetségében való tagság nem helyettesítheti Törökország európai uniós csatlakozását - jelentette ki Abdullah Gül török államfő egy francia lapnak adott, kedden megjelent nyilatkozatában.

"Törökországnak az EU-val fennálló kapcsolata jogi alapokon nyugszik. Folynak a csatlakozási tárgyalások, meg van határozva a cél" - mondta az interjúban a török elnök, leszögezve, hogy a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt, a Földközi-tenger menti országok részvételével megalakítandó szervezetben való tagság nem lehet a török EU-csatlakozás alternatívája.

Franciaország egyébként - folytatta Gül elnök - az egyik olyan ország, amelyiknek a leginkább tisztában kellene lennie Törökország "gazdasági teljesítőképességével". "Isztambulban egészen biztosan több Renault futkározik, mint Párizsban" - jegyezte meg.

A francia államfő ellenzi, hogy Törökország egyszer teljes jogú tagja legyen az EU-nak, ehelyett azt szeretné, ha "megkülönböztetett partneri viszony" létesülne a szervezet és Ankara között. Ezen kívül Nicolas Sarkozy tervei között szerepel egy olyan új szervezet jövő évi megalapítása, amelyben megfogalmazása szerint "gazdasági, politikai és kulturális szövetségbe" tömörülhetnének a Földközi-tenger menti országok.

Az elképzelés bírálói arra mutatnak rá, hogy már évek óta működik az Euromediterrán Partnerség (röviden: Euromed), az Európai Unió és tíz földközi-tengeri ország - köztük Törökország - együttműködési fóruma. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS