2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki síita vezető összefogásra szólította fel a síitákat és szunnitákat

2007. november 28. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Irak legrangosabb síita vallási vezetője a felekezeti erőszak beszüntetésére és összefogásra szólította fel kedden az ország szunnitáit és síitáit. Ali asz-Szisztani nagyajatolláh szunnita és síita papok nedzsefi találkozóján intézett ilyen felhívást a két muzulmán felekezet híveihez. A Szisztanihoz szorosan kötődő Legfelsőbb Iraki Iszlám Tanács szervezte az összejövetelt.

2006 februárjában lángra lobbantotta a két felekezet közti viszály parazsát egy robbantásos merénylet, amelyet szunnita szélsőségesek követtek el Szamarrában egy fontos síita szentély ellen. Számottevően lelohadt azonban az ellenségeskedés lángja az amerikai-iraki biztonsági hadműveletnek köszönhetően, amelynek végrehajtását kilenc hónappal ezelőtt kezdték el.

Az is hozzájárult az erőszak apadásához, hogy Moktada asz-Szadr Amerika-ellenes síita hitszónok milíciája, a Mahdi Hadserege egyoldalú tűzszünetet hirdetett augusztus végén. (Sokan ezt a milíciát és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló szunnita szélsőségeseket tették felelőssé a legtöbb felekezeti vérontásért.)

A keddi nedzsefi találkozó több felszólalója úgy fogalmazott: e konferencia már önmagában is jelzi, hogy az összefogás felülkerekedik a megosztottságon.

Megfigyelők azonban emlékeztetnek arra, hogy vallási személyiségek már korábban is számos kísérletet tettek a két felekezet összebékítésére, de végső fokon mindegyik kudarcba fulladt, egyebek között azért, mert a felekezeti erőszak szorosan összefügg a rivális szektákhoz tartozó politikusok hatalmi harcaival. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS