2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A dalai láma Tibeten kívüli utódot kíván

2007. november 27. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

A 14. dalai láma, a tibeti buddhisták szellemi vezetője Tibeten kívüli utódot kíván abban az esetben, ha száműzetésben halna meg. A 72 éves dalai láma, aki 1959-ben menekült el Tibetből, és azóta az észak-indiai Dharmszalában él, kedden Amritszárban, vallási vezetők világkonferenciája alkalmából nyilatkozott újságíróknak utódlásáról, s ismét kivívta a kínai vezetés haragját.

"Vannak esetek, amikor egy embert még a halála előtt kiválasztanak. Az én utódlásomért vívott verseny még nem kezdődött el, orvosi leleteim szerint még van néhány évtizedem. De ha fizikumom gyengülni kezd, komoly előkészületeket kell tenni, hogy a kiválasztásra sor kerülhessen" - mondta a dalai láma, aki ugyanakkor elismerte: ha ki is választják utódát Tibeten kívül, Peking minden bizonnyal mást fog választani.

A szellemi vezető ugyanis már a múlt héten, egy japán lapnak adott interjúban kifejtette: kész szembeszállni a hagyományokkal annak érdekében, hogy Peking ne avatkozhasson bele a tibeti vallási ügyekbe. "Ha a tibeti nép meg akarja őrizni a dalai láma intézményét, az egyik megoldás erre az, hogy a következő dalai lámát még életemben válasszák ki" - mondta a Szankei Simbun című lapnak. Ezt a kínai külügyminisztérium úgy értékelte, hogy a dalai láma megsérti a buddhizmus vallási rítusait és történelmi hagyományait, amely csak a dalai láma halála után teszi lehetővé az utód elismerését.

A kínai kormány a közelmúltban kiadott egy rendeletet, amely szerint egy élő tibeti Buddha-reinkarnációval kapcsolatos bármilyen döntést hivatalosan neki kell engedélyeznie. 1995-ben a kínai hatóságok őrizetbe vettek egy hatéves fiút, akit a dalai láma kiválasztott leendő pancsen lámának, a tibeti buddhista hierarchia második emberének. Ezt követően Peking kiválasztotta saját jelöltjét.

A külügyminisztérium kedden megismételte a dalai lámával szembeni múlt heti vádakat és erre a szabályozásra hivatkozott. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS