2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó: utolsó esély a megegyezésre?

2007. november 27. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

Az albán és a szerb küldöttség újabb kétoldalú találkozójával folytatódtak kedd délelőtt az osztrák főváros melletti Badenben a Koszovó jövőjének eldöntésére hivatott tárgyalások.

A hónapok óta zajló megbeszélések valószínűleg utolsó, döntő fontosságúnak ígérkező, két és fél naposra tervezett fordulója hétfőn nyílt meg, hogy a felek a nemzetközi közvetítők segédletével közös megoldást találjanak a zömében albánok lakta dél-szerbiai tartomány jogállására az összekötő csoport által megszabott december 10-i határidő lejárta előtt. Mindkét fél a legmagasabb politikai szinten képviselteti magát.

Az alkudozások a nyilvánosság teljes kizárásával, több menetben zajlanak a gyógyforrásairól híres ausztriai üdülőhelyen található Weikersdorf-kastélyban. A program szerint a két delegáció háromszor találkozik egymással közvetlenül, a közbeeső időszakokban a közvetítő diplomatahármas felváltva konzultál velük.

Az első napon a különböző megnyilvánulásokból ítélve nem történt elmozdulás az egymástól homlokegyenest eltérő álláspontokban. Szerbia széles körű autonómiát kínál a tartománynak, de továbbra sem akar hallani annak elszakadásáról. Az albánok viszont makacsul ragaszkodnak a függetlenség kinyilvánításához, és azt megmásíthatatlan tényként kezelik. Belgrád amellett van, hogy határidőktől függetlenül addig folytassák a megbeszéléseket, amíg kompromisszumra nem jutnak. Pristina mereven elutasítja ezt, és kudarc esetén rövid időn belül "meg kívánja hozni az önállóság kiáltásához szükséges döntéseket".

Az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Oroszországot képviselő diplomatahármasnak december 10-ig kell letennie jelentését az ENSZ-főtitkár asztalára a megbeszélésekről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS