2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Darfúri lázadók csaptak össze a csádi hadsereggel

2007. november 27. 12:47, utolsó frissítés: 12:59

A csádi kormányerők több száz lázadó fegyverest öltek meg a nyugat-szudáni Darfúr tartomány közelében hétfőn vívott harcokban - jelentette be a csádi hadsereg, míg a lázadók azt közölték, hogy több mint 200 kormánykatonát öltek meg. A harcok azután törtek ki az afrikai ország keleti részén, hogy két lázadó csoport a hét végén véget vetett a kormánnyal egy hónapja kötött tűzszünetnek.

A kormányerők a dárfúri határtól mintegy 50, Abéchétől pedig 90 kilométerre fekvő Abou Goulemnél támadtak a lázadók menetoszlopára - közölte a csádi hadsereg közleményében. A közlemény szerint több száz lázadót megöltek, több százat fogságba ejtettek.

A Szövetség a Demokráciáért és a Fejlődésért (UFDD) lázadó szervezet által egy ellenzéki honlapon közzétett közlemény szerint a lázadók a harcokban több mint 200 kormánykatonát öltek meg.

A négy legnagyobb lázadó csoport képviselői a múlt hónapban írtak alá békemegállapodást a líbiai Szirtben Idriss Deby csádi elnök kormányával. Az UFDD és a Tömörülés a Változásért pénteken jelentette be, hogy vasárnap véget vet a tűzszünetnek.

Az Európai Unió békefenntartóit a tervek szerint a következő hetekben vonultatják fel a térségben, hogy megvédelmezzék a mintegy 400 ezer dárfúri és csádi menekültnek segítséget nyújtó segélymunkásokat. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS