2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még nincs közös izraeli-palesztin megállapodás

2007. november 27. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Az izraeli és a palesztin főtárgyalóknak hétfői washingtoni találkozójukon nem sikerült megállapodniuk a közös izraeli-palesztin nyilatkozatról - közölte egy palesztin illetékes. Ennek a dokumentumnak kell az annapolisi értekezlet utáni béketárgyalások alapjául szolgálnia.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter és Ahmed Korei palesztin főtárgyaló Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jelenlétében tárgyalt helyi idő szerint hétfő délután az amerikai fővárosban.

A kvartett is tanácskozott Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Tony Blair volt brit kormányfő részvételével. Közleményükben támogatásáról biztosítják az izraeli és palesztin vezetők elkötelezettségét a palesztin állam létrehozásáról és a békéről tartandó tárgyalások újraindítására, amely a dokumentum szerint a kvartett és az Arab Liga bizottsága egyes tagjai több havi közös munkájának az eredménye.

A washingtoni külügyminisztériumban a konferencia résztvevőinek adott vacsorán mondott pohárköszöntőjében George Bush hangsúlyozta: nehéz kompromisszumokra van szükség a közös cél, a két demokratikus állam - Izrael és Palesztina - békében és biztonságban történő együttélésének eléréséhez. Az amerikai elnök megismételte a rendezés és a palesztin állam megteremtése iránti személyes elkötelezettségét.

Hétfőn az izraeli kormány ellenzéke és a Gázai övezetben kormányzó Hamász iszlamista palesztin szervezet egyaránt tüntetett az annapolisi konferencia ellen. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS