2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel-Kelet-konferencia: Irán borítékolja a kudarcot, a Hamász illegitimnek tekinti

2007. november 26. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn azt jósolta, kudarccal fog végződni az egyesült államokbeli Annapolisba e hétre meghirdetett Közel-Kelet-konferencia. "Abban reménykednek, hogy megsegíthetik a trónbitorló cionista bábkormányt, és egy kis dicsőséget szerezhetnek a fekete ház funkcionáriusai számára, miközben a világon minden politikus jól tudja, hogy ez a konferencia kudarcra van ítélve, méghozzá a palesztin nép ébredése miatt" – jelentette ki a közel-keleti békefolyamat újraindítását célzó, kedden kezdődő csúcstalálkozóra – és a washingtoni Fehér Házra – utalva Hamenei ajatollah az iszlamista Baszidzs-milícia felállításának évfordulóján.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom hétfőn közölte: semmisnek tekint minden olyan döntést, amely az egyesült államokbeli Annapolisba meghirdetett, küszöbön álló Közel-Kelet-konferencián esetleg megszületik.

"Az Annapolisban meghozandó döntések nem vonatkoznak a palesztin népre, mert az nem hatalmazott föl senkit – sem palesztint, sem arabot – arra, hogy szerződést kössön a jogairól" – közölte a szervezet szóvivője.

A Hamász, amelyet megdöbbentett az annapolisi találkozó arab támogatottsága, hétfőn ellenkonferenciát tart Gázában, tiltakozásul a Maryland állambeli külügyminiszteri találkozó ellen, amelyen meghatározó arab államok is részt vesznek. "A palesztin ügy nem szolgálhat ürügyül ahhoz, hogy az arab államok és a nemzetközi közösség rendezze viszonyát az izraeli ellenséggel" – mondta a szóvivő.

Szíria is külügyminiszter-helyettesi szinten képviselteti magát Annapolisban. Korábban az Arab Liga jelezte, hogy tagországai külügyminiszterükkel képviseltetik magukat a fórumon, s ott lesz Amr Músza főtitkár is. Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök már Washingtonban tartózkodik.

Szíria korábban azt közölte, hogy csak akkor vesz részt az annapolisi értekezleten, ha ott szó lesz az 1967-ben Izrael által megszállt és később bekebelezett Golán-fennsík visszaadásáról. Damaszkusz mostani döntése – miniszterhelyettes küldése – azt jelzi, nem egészen biztos abban, hogy a konferencián a kellő mértékben foglalkoznak majd a fennsík témájával.

Az izraeli kormányfő szóvivője Washingtonban üdvözölte a vasárnapi damaszkuszi bejelentést Szíria viszonylag magas szintű részvételéről az annapolisi találkozón, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanácskozás fókuszában az izraeli-palesztin konfliktus áll majd. Miri Ejszin hozzátette ugyanakkor, hogy a fórum "megnyithat további utakat is a közel-keleti béke felé". (MTI/AFP, MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS