2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemészárolták egy iraki újságíró 11 családtagját Bagdadban

2007. november 26. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Ismeretlen támadók lemészárolták egy iraki újságíró családjának tizenegy tagját, köztük hét gyermeket. A családtagokat vasárnap bagdadi otthonukban ölték meg – közölte hétfőn az újságíró. A csaknem húsz éve Németországban élő újságíró, Dia al-Kavvaz egy időszerű iraki politikai eseményekkel foglalkozó, arab nyelvű hírportál főszerkesztője. A Sabekát Ahbár al-Irak című internetes újság meglehetősen kritikusan viszonyul Núri al-Máliki miniszterelnök kormányához, és nem rejti véka alá ellenérzéseit az amerikai megszállással szemben sem.

Kavvaz elmondása szerint vasárnap reggel négy fegyveres férfi tört be a bagdadi családi házba, s az épületben tartózkodó összes személyt meggyilkolták: két nővérét, férjeiket, valamint hét gyermeküket, akik közül a legkisebb 5, a legnagyobb 10 éves volt. A hírportál szemtanúkat idézve beszámolt arról is, hogy a házhoz terepjárókon érkező támadók a mészárlás után háborítatlanul elmenekülhettek, a szomszédos úttorlasznál őrt álló rendőrök nem tartóztatták fel őket.

Az Ammánból telefonon nyilatkozó Kavvaz az egyik legnagyobb iraki síita milíciát, a Badr Brigádot, a kormánypárti Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának fegyveres szárnyát gyanítja a vérengzés mögött, miután a milícia egy hónapja megfenyegette.

"Olyan újságírók csoportjához tartozom, akik politikai okok miatt menekültek el Irakból. A Szaddám Huszein-féle rezsimben azzal vádoltak, hogy az Egyesült Államok pártján állok, Németországba szöktem, most pedig szaddámistának tartanak" – fejtegette. "Ilyen sorsra jut, ha valaki újságíróként dolgozik Irakban és nem követi a megszállók vagy cinkosaik parancsait, meg fogják ölni" – mondta a síita Kavvaz.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet adatai szerint az iraki háború kezdete, 2003 márciusa óta a sajtó 206 munkatársa vesztette életét az arab országban, 46 közülük az idén. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS