2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó: a szerbeket is bevenné kormányába a leendő miniszterelnök

2007. november 26. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

A szerb kisebbség képviselőit is kész bevenni kormányába Hashim Thaqi leendő koszovói miniszterelnök november 17-i választási győzelme után. Thaqi a Focus című német hetilap hétfőn megjelenő számába készített interjúban leszögezte: a koszovói szerbek integrációjának első lépése a parlamentbe és a kormányba való bevételük lesz, de ezt követően is gyakran kikéri majd a véleményüket.

"Komolyan veszem ígéretemet, mely szerint minden koszovói miniszterelnöke akarok lenni" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy azok a szerb vezetők, akik támogatták őt a választások idején, minden bizonnyal benne lesznek a kabinetben.

Thaqi egyúttal megerősítette: a tartomány jövőjét illetően számára csak a függetlenség az elfogadható megoldás. "Koszovó sosem fogja többé alávetni magát Szerbiának. Nem lehet sem Szerbián belüli autonómia, sem föderáció, sem konföderáció". De ezt a függetlenséget - mondta - csak nyugati szövetségeseinek beleegyezésével fogja kikiáltani. "Először kikiáltjuk függetlenségünket, amelyet 20 állam fog elismerni. Nem sokkal később, biztosak vagyunk benne, az Európai Unió elismerése következik" - jelentette ki.

Hétfőn nyílik az újabb, vélhetően utolsó kétnapos tárgyalási forduló a koszovói szerbek és albánok között a "trojka" (az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió) közvetítésével Bécs mellett, hogy Belgrádnak és Pristinának egyaránt elfogadható kompromisszumos megoldás szülessen az 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt álló tartomány státusáról. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS