2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kaszparovot őrizetbe vették, ellenzékieket vertek az orosz rendőrök

2007. november 26. 14:22, utolsó frissítés: 14:22

Az Egyesült Államok elítéli, hogy egy tüntetésen Moszkvában őrizetbe vették Garri Kaszparov ellenzéki vezetőt, volt sakkvilágbajnokot. Washington megrótta Vlagyimir Putyin elnök kormányát, amiért elfojtja a másként gondolkodók véleményét.

A Másik Oroszország mozgalom vezetőjét szombaton vették őrizetbe, amikor a rendőrség feloszlatott egy 3000 fős tüntetést. Kaszparovot engedély nélküli tüntetés szervezésével és a rendőrséggel szembeni ellenállással vádolják: az egyik miatt pénzbírság, a másikért legfeljebb 15 napig terjedő őrizet szabható ki. Őrizetbe vették Lev Ponomarjovot, Az emberi jogokért mozgalom vezetőjét, és Eduard Limonovot is.

Nyugati hírforrások szerint a hatósági fellépés vasárnap Szentpéterváron folytatódott, ahol a rendőrök ellenzéki aktivistákat vertek meg Putyin-ellenes megmozdulásokon, csaknem 200 tüntetőt őrizetbe vettek.

Az orosz elnök bírálói azzal vádolják Putyint, hogy eltapossa a Szovjetunió 1991-es összeomlása után kivívott szabadságjogokat és egy olyan bizonytalan politikai rendszert teremt, amely az ő személyétől függ. A Kreml azt állítja: az ellenzéki felvonulásokat kis befolyású és támogatottságú politikusok szervezték azzal a céllal, hogy magukra vonják a Nyugat figyelmét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS