2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán nem járul hozzá a NAÜ további ellenőrzéseihez

2007. november 26. 14:04, utolsó frissítés: 14:04

Irán szombaton közölte, nem hajlandó eleget tenni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség előző nap elhangzott kérésének, hogy tegye lehetővé nukleáris létesítményeinek további ellenőrzését, másfelől bejelentette, hogy első ízben olyan nukleárisüzemanyag-labdacsokat állított elő, amelyeket Arakban épülő kutató reaktorában tud majd használni.

Túl korai a kiegészítő jegyzőkönyvről beszélni - utasította el Golamreza Agazade iráni alelnök, egyben hazája atomenergetikai szervezetének vezetője az ISNA iráni hírügynökség szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának csütörtök-pénteki ülésén elhangzott nemzetközi kérést, hogy Teherán az eddiginél jobban nyissa meg (a nemzetközi ellenőrök előtt) nukleáris létesítményeit és függessze fel urándúsítási programját.

A NAÜ kiegészítő jegyzőkönyve felhatalmazná az ügynökséget, hogy iráni területen előre be nem jelentett ellenőrzéseket hajtson végre a nukleáris intézményekben.

Agazade másik bejelentése, amely a saját nukleárisüzemanyag-labdacsok előállítására vonatkozott, azt jelenti, hogy Irán eredményesen munkálkodott urándúsítási programján és képes saját üzemanyagot létrehozni.

Eddig már két ENSZ-határozat sújtotta szankciókkal a perzsa államot. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS