2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét erdőtűz pusztít Kaliforniában

2007. november 26. 11:30, utolsó frissítés: 11:30

A tűzoltóknak sikerült részben ellenőrzésük alá vonni a dél-kaliforniai Malibuban szombat óta pusztító erdőtüzet vasárnap reggelre, de negyvenkilenc ház megsemmisült, s közülük nem egy több millió dollárt ért - közölték a hatóságok.

Helyi idő szerint szombaton hajnalban fél négykor csaptak fel a lángok egyelőre tisztázatlan okból, s vasárnap reggelig több mint 1880 hektárt perzseltek fel. Mintegy 1700 tűzoltó, 15 helikopter és 12 repülőgép küzd az erős szél szította lángokkal. Az oltást nehezítette, hogy a széllökések helyenként elérték a 96 kilométer/órás sebességet.

A tűz, amellett, hogy 49 házat elpusztított, további huszonhetet megrongált. Hat tűzoltó sebesült meg könnyebben, közülük néhányat megfigyelésre kórházba szállítottak. Az időjárási körülmények azonban kedvezőbbre fordultak, s várhatóan keddre teljesen eloltják a tüzet.

Több mint tízezer lakó kényszerült azonban szombaton otthona elhagyására, köztük olyan neves filmszínészek, mint Matthew McConaughey és Minnie Driver. Nem maradt semmi a Red Hot Chili Peppers együttes basszusgitárosának, Michael "Flea" Balzarynak a házából, amely pedig több mint tízmillió dollárt ért.

A Los Angeles közelében fekvő település tengerparti sávjában és dombjai között sok hollywoodi sztárnak van villája, többek között Mel Gibsonnak, Tom Hanksnek, Jennifer Anistonnak, Pamela Andersonnak, Britney Spearsnek, Goldie Hawnnak, Richard Gere-nek vagy Steven Spielbergnek.

Néhány hét alatt ez már a második tűzvész Malibuban. Október végén több mint 1800 hektáros terület és több mint fél tucat épület, köztük egy templom vált a lángok martalékává. Kalifornia déli részén ebben az időszakban több mint egy tucat tűzfészek valóságos lángtengerré nőtt össze. Tizenhét ember életét vesztette, 1900 négyzetkilométeres terület égett le és csaknem kétezer ház semmisült meg a természeti csapásban. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS