2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mozgósítási hullám a Vajdaságban Koszovó miatt?

2007. november 23. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arra kéri Göncz Kinga külügyminisztert, diplomáciai úton kérjen magyarázatot Belgrádtól, amiért "a délszláv háborúkat idéző katonai mozgósítási hullám zajlik a vajdasági magyarok körében". A külügyi szóvivő közölte: először a vajdasági magyar szervezeteknél tájékozódnak az ügyben.

A magyar külügyminiszter a leghatározottabb formában tiltakozzon, ha kiderül, hogy a vajdasági magyarok december 3-ára szóló mozgósítása bármilyen formában összefügg a koszovói kérdés rendezésének december 10-ig kitűzött határidejével - írta Németh Zsolt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a kommünikében kitért arra, hogy a vajdasági magyarok körében tapasztalható jelenségre Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hívta fel a figyelmet.

Németh Zsolt szerint a határon túli magyarság semmilyen formában nem használható nyomásgyakorlásra és fenyegetésre. A fideszes politikus kérésével kapcsolatosan együttműködést ajánlott Göncz Kinga külügyminiszternek.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a Zomborból és környékéről pártjához érkezett bejelentések alapján korábban arról adott tájékoztatást, hogy több tucat nyugat-bácskai magyar kapott behívót az elmúlt napokban. A katonai szolgálatukat már letöltött, de még hadköteles embereknek az értesítés szerint december 3-án meg kell jelenniük a körzeti katonai parancsnokságon, hogy megkapják új, egy esetleges háborús helyzet esetén érvényes beosztásukat.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérum szóvivője az MTI-nek azt mondta: a szerb védelmi tárca honlapján megjelent pénteki közlemény azt valószínűsíti, hogy nem behívóról, hanem egyfajta idézésről van szó, amelyet az euroatlanti integráció miatt végzett szerb haderőreform kapcsán bocsátottak ki. Mint mondta, ennek keretében pontosítják a nyilvántartást, új beosztást adnak a hadköteleseknek, most éppen annak az 5.422 embernek, aki az újvidéki katonai körzetben lakik.

A szóvivő hangsúlyozta: Németh Zsolttal abban állapodtak meg, hogy közösen próbálnak majd az ügy végére járni, és először a vajdasági magyar pártoknál tájékozódnak. Hozzátette: a vajdasági magyarságnak van parlamenti képviselete, így bármikor interpellálhatják a szerb védelmi minisztert, de ha ennek nem lesz eredménye, akkor még fennáll a lehetősége, hogy a diplomáciai úton kérjenek magyarázatot.

Mint mondta, bizonyos "félelmeket" pendít meg Németh Zsolt levele, holott a szerb vezetés következetesen amellett foglalt állást, hogy nem kíván erővel pontot tenni a koszovói konfliktus végére, hanem politikai és nemzetközi jogi eszközöket vesz igénybe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS