2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Medúzainvázió Észak-Írországban

2007. november 22. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Medúzák özönlötték el az egyetlen észak-írországi lazactelepet, ahol a teljes, több mint százezres halállomány elpusztult a csalánozók szúrásaitól és az invázió okozta stressztől.

A brit BBC értesülése szerint a Northern Salmon vállalat vesztesége megközelíti az egymillió fontot. Az apró világítómedúzák (Pelagia noctiluca) egy hat négyzetkilométeres, 10,5 méter mély területet rohamoztak meg, az ostrom hét órán át tartott. A dolgozók ugyan megpróbálták megmenteni a lazacok ketreceit, de a puhatestűek mennyisége ezt lehetetlenné tette.

"Ilyet még soha életemben nem láttam" - mondta a cég vezetője - "a tenger csak úgy vöröslött a medúzáktól, és megmozdulni nem lehetett tőlük". A haltenyésztő-vállalat számára az áradat valóságos katasztrófa: számításaik szerint legalább két évre van szükség a kár megtérüléséhez.

A kocsonyás állatok tömeges és hirtelen megjelenésére egyelőre még nem találtak magyarázatot a szakemberek, de a mezőgazdasági minisztérium vizsgálóbizottságot állított fel a történtek kivizsgálására. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS