2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyorsabban azzal a demokratizálódással! Felszólítás Mianmarnak

2007. november 22. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Az Európai Unió (EU) és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői csütörtökön közös nyilatkozatban szólították fel a mianmari juntát, hogy gyorsítsa fel az ország demokratizálását és vessen véget Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezető házi őrizetének.

A két nemzetközi szervezet közös szingapúri tanácskozása alkalmából kiadott dokumentum arra is felszólítja a távol-keleti országot vezető katonai kormányzatot, hogy engedjen szabadon minden politikai foglyot és számolja fel a politikai pártok tevékenységének korlátozását. Határidőt azonban nem neveztek meg felhívásukban.

A mianmari karhatalmi erők szeptemberben erőszakkal fojtották el az országban a békés tiltakozó megmozdulásokat, legkevesebb 15 ember életét oltva ki. Az ASEAN és az EU között nincs egyetértés abban, hogy a délkelet-ázsiai országgal szembeni büntetőintézkedések hatékony választ jelentenek-e erre a brutális fellépésre.

Miközben az uniós külügyminiszterek hétfőn újabb szankciókkal egészítették ki a Mianmar ellen eddig hozott büntetőintézkedéseit, az ASEAN-országok úgy foglaltak állást: a szankciók alkalmazása csak csökkenti az esélyét annak, hogy a junta utat nyit a demokratikus átalakulásnak.

Ugyanakkor a kereskedelmi miniszterek tárgyalásán mindkét szervezet megerősítette, hogy köztük folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokban az ASEAN tagjaként Mianmar is részt vehet, vagyis nem zárják ki képviselőjét a megbeszélésekből. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS