2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terjed a roma- és iszlámellenesség Európában

2007. november 22. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

A rasszizmus ellen küzdő európai civil szervezetek ernyőszervezodése, az ENAR (European Network Against Racism) szerint Európában továbbra is jelen van a rasszizmus, sőt annak egyes formái - így az iszlámellenesség - egyre terjednek.

Az ENAR szerdán közzétett jelentése a tavalyi évről megállapítja: a kontinensen a rasszizmus domináns megnyilvánulása - miként a 17 évvel ezelőtti politikai változások óta minden esztendőben - a romaellenesség volt. A romák - olvasható a jelentésben - súlyos nehézségekkel találják szemben magukat a munkához, egészségügyi ellátáshoz, lakhatáshoz, oktatáshoz és közszolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében.

>> Országjelentések >>


Romániában a romák elleni diszkrimináció a politikai életbe is beszivárgott: a jelentés Traian Băsescu hírhedt cigányozó kijelentését is említi ennek illusztrálására.

A 2006-os magyarországi fejlemények értékelésében az ENAR-jelentés megállapítja: a kormány elleni tüntetések alkalmával az emberi jogok két oldalról is sérültek. Egyfelől a rendőrök túlzott erőt alkalmaztak a tüntetők szétkergetésére, másfelől néhány tüntető - aki erőszakhoz folyamodott - visszaélt a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságjogával. (mti, enar-eu.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS