2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áttörés nélkül értek véget a keddi Koszovó-tárgyalások

2007. november 21. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Áttörés nélkül értek véget a nemzetközi közvetítéssel folytatott keddi brüsszeli Koszovó-tárgyalások, mivel mind a szerbek, mind a koszovói albánok ragaszkodtak eddigi álláspontjukhoz. Belgrád kitartott amellett, hogy az albán többségű tartomány - széles körű autonómiát élvezve ugyan, de - maradjon Szerbia része, a koszovói albánok viszont nem engedtek abból a követelésükből, hogy Koszovó váljék függetlenné.

A nemzetközi közösséget képviselő "trojka" - az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország - diplomáciai közvetítése mellett folytatott egyeztetésen a felek csak abban tudtak megállapodni, hogy a tárgyalások befejezésére szabott december 10-i határidő előtt még egyszer tárgyalóasztalhoz ülnek, mégpedig három napra, november 26. és 28. között, az ausztriai Badenben.

Az utóbbi időben a "trojka" hivatalból derűlátó diplomatái is mind többször adtak hangot azon kételyüknek, hogy végül rá tudják-e venni a feleket a megállapodásra. A koszovói albánok jottányit sem engedtek a teljes függetlenség követeléséből, a szerbek pedig csak a felkínált autonómia mértékében mentek valamelyest előre.

Ezen a brüsszeli tárgyaláson már eljutottak az úgynevezett Aland-modellig, vagyis addig, hogy a svéd lakosságú, Finnországhoz tartozó Aland-szigetek mintájára csak a kül- és a biztonságpolitika jelentené Koszovó függőségét Belgrádtól. Ez azonban nem elégítette ki az albánokat, miként másfelől az sem nyerte el a szerbek beleegyezését, hogy ezen a tárgyaláson végül is kerüljék meg a lényeget, Koszovó jogállásának meghatározását, és ehelyett "státussemleges jelleggel" állapodjanak meg Szerbia és Koszovó viszonyának néhány kulcsfontosságú gyakorlati sarokkövében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS