2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig fél a WHO a H5N1 mutációjától

2007. november 21. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította kedden tagországait - közülük is elsősorban Indonéziát -, hogy a madárinfluenza elleni hatékonyabb védekezés érdekében osszák meg az emberre is veszélyes H5N1 altípusú vírussal kapcsolatba hozható szövetmintáikat a világ tudományos közösségével.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója az ENSZ-szervezet négynapos genfi konferenciájának a megnyitóján síkra szállt a betegség elleni védőoltásokhoz való igazságosabb hozzáférés mellett is, felszólította az egészségügyi illetékeseket, hogy rendezzék ezzel kapcsolatos nézeteltéréseiket.

Chan felszólítása elsősorban Indonéziának szól. Ez az ország - ahol a szárnyasokat pusztító kór a legtöbb, 91 ember halálát okozta - eddig visszatartotta a vírusminták zömét, és garanciákat követel arra nézve, hogy a szegényebb országok is hozzájutnak a vírusmintákból készített, elfogadható árú védőoltásokhoz. Jakarta mindössze két vírusmintát bocsátott a tudományos világ rendelkezésére: mindkettő Bali szigetén augusztusban elhalálozott asszonyoktól származik.

A WHO főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy kizárólag a jelenleg létező vírusminták megosztásával lehet figyelemmel kísérni a gyógyszerekkel szemben ellenálló mutációk esetleges felbukkanását. A vírusok elemzése és összehasonlítása révén lehet észlelni a legelső jelét annak, hogy a vírus esetleg veszélyes változáson megy keresztül.

A Genfben kezdődött nemzetközi fórum az idén immár a negyedik olyan értekezlet, amelyet a vírusminták és a védőoltások kölcsönös hozzáférésének szentelt a WHO. A szervezet adatai szerint 2003-óta 335 ember fertőződött meg a madárinfluenza H5N1 altípusú vírusával, közülük 205-en meg is haltak. Szakértők attól tartanak, hogy felbukkanhat a H5N1-es olyan mutációja, amely könnyen áterjedhet emberről emberre, és hónapok alatt végigsöpör az egész bolygón, milliók halálát okozva. Margaret Chan szerint a nemzetközi közösségnek olyan világméretű járványra kell felkészülnie, amely akár a munkaképes lakosság negyedét is ágynak dönti. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS