2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bocsánatot kért a spanyol katolikus egyház a Franco-diktatúra támogatása miatt

2007. november 20. 16:53, utolsó frissítés: 16:53

Korábbi állásfoglalásával szakítva a spanyol katolikus egyház kedden bocsánatot kért az 1936-39 közötti polgárháborúban játszott szerepéért. A Spanyolországban nagy meglepetést kiváltó bocsánatkérést Ricardo Blázquez, a spanyol püspöki konferencia elnöke fogalmazta meg a testület ülésén.

Annak ellenére, hogy 1936-ban támogatást nyújtott a későbbi diktátor, Francisco Franco tábornok nevéhez fűződő puccshoz és a későbbi diktatúrához, az egyház mindeddig az 1931-39 között fennállt II. Spanyol Köztársaság és a polgárháború áldozatának vallotta magát.

A polgárháború alatt valóban több tucat papot gyilkoltak meg és templomokat gyújtottak fel kommunista és republikánus csapatok. Franco tábornok uralma alatt viszont a katolikus papok és szerzetesrendi elöljárók többsége a puccsisták mellé állt, és a polgárháború után listákat készítettek a kommunistákról, akiket azután letartóztattak a hatóságok.

Az egyház áldozat is volt, de a hibákat fel kell ismerni és megbocsátást kérni - mondta Blázquez püspök. Mindamellett leszögezte, hogy a történelemről való megemlékezést nem szabad egymás vádolására felhasználni, hanem annak a tanulást és a megbocsátást kell szolgálnia.

Mintegy félszáz, a polgárháború alatt meggyilkolt és mártírnak tekintett katolikus október végi boldoggá avatására kitérve a püspök hangsúlyozta: az nem irányult senki ellen. "Habár katolikus mártírokról beszélünk, mindenkit tisztelünk, aki az utolsó pillanatig harcolt eszméiért" - mondta. Megfigyelők szerint ezzel közvetve bírálta a Franco-korszak áldozatainak rehabilitálásáról néhány hete elfogadott törvényt, amely a püspöki kar véleménye szerint nem szolgálja a megbékélést, csak feltépi a régi sebeket. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS