2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin: a NATO erőfitogtatását nem hagyjuk szó nélkül

2007. november 20. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Moszkva nem hagyhatja válasz nélkül, hogy a NATO "az erejét fitogtassa" az orosz határ közelében - jelentette ki kedden az orosz elnök.

"A NATO-tagállamok korábbi megállapodásokat megsértve erősítik katonai jelenlétüket a határaink közelében. Természetesen nem engedhetjük meg magunknak, hogy közömbösek maradjunk ezzel a nyilvánvaló erőfitogtatással szemben" - mondta Vlagyimir Putyin alig két héttel az oroszországi parlamenti választások előtt a hadsereg vezetőivel tartott találkozón.

Az orosz elnök azt mondta, az orosz válasz része az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződés végrehajtásának felfüggesztése, amely december 12-én életbe lép. A lépést már az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta. Putyin - utalva rá, hogy az európaiak máig nem ratifikálták a szerződést - hozzáfűzte, Oroszország kölcsönösség nélkül nem fog egyetlen kötelezettséget sem teljesíteni.

Egyúttal közölte: növelni fogják Oroszország stratégiai nukleáris erőinek - nagy hatótávolságú rakétáinak - harckészültségét, hogy "gyors és megfelelő" választ adjanak bármely agresszornak.

Oroszország élesen ellenzi azt a tervet, amely szerint az Egyesült Államok Csehországban és Lengyelországban építené fel tervezett rakétaelhárító rendszerének elemeit. Moszkva azt sem nézi jó szemmel, hogy az amerikai hadsereg, illetve más NATO-tagállamok egykori szovjetköztársaságok és a Szovjetunió valamikori európai csatlósai területén állomásoztatják katonáikat. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS