2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrongálták Benes szobrát Prágában

2007. november 20. 16:44, utolsó frissítés: 16:44

Ismeretlen tettes vörös festékkel öntötte le Eduard Benes volt csehszlovák államfőnek a prágai külügyminisztérium előtt álló szobrát vasárnap éjjel - jelentették kedden cseh napilapok. A festéket másnap cseh háborús veteránok távolították el a Loretánské téri bronzszoborról - írta a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny.

A háborús veteránok szervezete felháborítónak tartja, hogy a vandalizmust olyan helyen követték el, amely néhány méterre van a cseh külügyminisztériumtól. A veteránok szerint érthetetlen, miért nem avatkoztak be a rendőrök, akik a minisztérium épületében kamerákon figyelik az egész környéket.

"A szobrot közadakozás során összegyűjtött pénzből állítottuk fel, és a megegyeztünk a minisztériummal, hogy vigyázni fog rá. Most azonban úgy látszik, hogy fütyülnek az egykori főnökük emlékére" - panaszolta újságíróknak Jan Horal, aki a II. világháborúban a brit hadsereg kötelékében harcolt a nácik ellen.

A veteránok úgy vélik, hogy a szobor elleni támadás a neonácik számlájára írható. "Ha a politikusok továbbra is engedékenyek lesznek, újabb támadásokra számíthatunk" - véli Hercz.

A talapzaton álló életnagyságú bronzszobrot két éve állították fel a Cernín palota előtt, amely a cseh külügyminisztérium hagyományos székhelye. A Benes-szobor felállítása Csehországban akkoriban belpolitikai vitákat szült. Németország, Ausztria és Magyarország vezető politikusai is bírálóan nyilatkoztak a szoborról. Eduard Benes nevéhez fűződnek ugyanis a II. világháború utáni német- és magyarellenes intézkedések Csehszlovákiában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS