2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem zárják ki Mianmart a délkelet-ázsiai országok szövetségéből

2007. november 20. 13:57, utolsó frissítés: 13:58

A Délkelet-ázsai Országok Szövetségének (ASEAN) szingapúri csúcstalálkozóján a külügyminiszterek után kedden a tagállamok állam- és kormányfői is ellátták kézjegyükkel a szervezet új alapokmányát.

Az új charta jogalanyi státussal ruházza föl a regionális nemzetközi szervezetet, egyszersmind hatékonyabbá teszi a működését az aláírók reményei szerint. Az 55 cikkből álló alapokmány ugyanakkor - a konszenzusos alapon működő kormányközi szervezetekre jellemző módon - rendkívül óvatosan fogalmaz. Szövegét megtisztították a renitens tagállamokkal szemben bevethető minden kényszerítő lépéstől, beleértve az érintett tagország tagságának felfüggesztésére vonatkozó lehetőséget is. Rendelkezik ugyan egy emberi jogi hivatal létesítéséről, ennek jogosítványait azonban nagyon pontatlanul határozza meg.

Az alapokmányt még ratifikálnia kell mind a tíz ASEAN-tagország - Malajzia, Indonézia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Laosz, Vietnam, Kambodzsa, Mianmar - parlamentjének, és ez egy évet is igénybe vehet. A Fülöp-szigetek hétfőn jelezte: elképzelhető, hogy nem ratifikálja a dokumentumot, amíg Mianmar nem jut közelebb a demokratikus berendezkedéshez.

A volt Burmában szeptember végén brutális - halálos áldozatokat követelő - karhatalmi önkény vetett véget a buddhista szerzetesek vezette, a szabadságjogok helyreállításáért indított erőszakmentes mozgalomnak. Az ASEAN-t sok bírálat érte amiatt, hogy nem avatkozik bele tagállamai belügyeibe, így Mianmaréba sem, és nem szankcionálja őket emberjogsértések miatt.

A csúcstalálkozón, amely szerdáig tart rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a délkelet-ázsiai városállamban, várhatóan megvitatják a 2015-re tervezett szabadkereskedelmi övezet létrehozásával összefüggő kérdéseket is. (MTI/Xinhua/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS