2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japánban ujjlenyomatot vesznek a külföldiektől, és lefényképezik őket

2007. november 20. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Japánban kedden megkezdték az országba érkező külföldiek szigorúbb ellenőrzését, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és lefényképezik őket, a terroristagyanús elemek kiszűrése céljából.

A 16 éven felüli külföldiek csaknem mindegyikét alávetik a procedúrának, a tartósan Japánban élőket is. Az egyedüli kivételek ez alól a diplomaták, a kormány vendégei és azok a Japánban letelepedett külföldiek, például koreaiak, akik generációk óta a távol-keleti szigetországban élnek.

Tokió rendületlenül támogatja az Egyesült Államok iraki és afganisztáni műveletét, ami olyan félelmeket táplál, hogy az ország a terroristák célpontjává válhat. Helyi szakértők szerint a szigorításra szükség van, mert vannak olyan beutazók, akik megváltoztatják nevüket, hamis útlevelet használnak, másnak adják ki magukat. Az intézkedés célja az elrettentés is.

Az ujjlenyomatokat és fényképeket a hatóságok összevetik a terroristák és a Japánban bűncselekményeket elkövetett külföldiek adataival, és akiket azonosítanak, azoktól megtagadják a belépést, vagy kiutasítják az országból.

Japán a második ország az Egyesült Államok után, amely ezt a rendszert bevezeti. Az intézkedés ellenzői szerint azonban az eljárás hátrányosan megkülönbözteti a külföldieket, sérti magánszférájukat. Csaknem 70 civil szervezet a világ számos részéből ezért hétfőn közösen tiltakozó levelet intézett Hatojama Kunio igazságügyi miniszterhez.

2006 óta 8,11 millió külföldi belépését regisztrálták Japánban. Aggodalmat keltett, amikor 2004 májusában kiderült, hogy a francia állampolgárságú Lionel Dumont, aki erőszakos bűncselekményeket követett el, és al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsítják, hamis útlevéllel többször is beutazott Japánba. Dumont, akit később Franciaországban 30 évi börtönre ítéltek, hírek szerint megpróbált egy terrorista sejtet létrehozni, amikor 2002 és 2003 között háborítatlanul élt a szigetországban.

A múlt hónapban az igazságügyi miniszter került a támadások kereszttüzébe, amikor elárulta, hogy egy barátjának egyik ismerőse az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagja. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS