2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai szocialisták vizsgálták a szlovák-magyar feszültség okait

2007. november 20. 12:21, utolsó frissítés: 12:29

Hannes Swoboda vezetésével hétfőn Szlovákiában vizsgálódott az Európai Parlament szocialista frakciójának küldöttsége, hogy felmérje a szlovákiai magyar nemzeti közösség és a szlovák többség, illetve a magyarok és a szlovák kormány között kialakult feszültség okait. A küldöttség célja az volt, hogy feltérképezze


a szlovákiai magyar közösség otthonérzetét erősítő megoldásokat,

egyszersmind ezzel próbálja siettetni, hogy a vezető szlovák kormánypártot mielőbb, "de nem minden áron" visszavegyék az európai szocialista pártok közösségébe.

"A problémák valósak, de kedvező jelenségeket is tapasztaltunk. Hazatérvén nagyon gondosan fogjuk elemezni a magyar nemzetiség anyanyelvi oktatásának, különösképpen a magyar nyelvű tankönyveknek a kérdését - mondta az MTI-nek Swoboda arra utalva, hogy a szlovák oktatási miniszter ki akarja tiltani a magyar tanulók tankönyveiből a történelmi magyar helységneveket.

A révkomáromi önálló magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem állami rendezetlen finanszírozása mellett a küldöttség több más kifogásolnivalót talált a kormány nemzetiségi politikájában, így a szlovák államnyelv fölérendeltségét erősítő törekvésekben,


a nemzetiségi jogok máris megesett csorbulásában.

Swoboda ugyanakkor méltányosnak ítélte meg a nemzetiségi kultúra finanszírozásának körülményeit, de semmiképpen sem volt hajlandó azonosulni a nyelvi jogokat elvitató szlovák törekvésekkel, mondván, hogy azok Európában maradéktalanul elvitathatatlan, szabad emberi jogok.

"Nem ítélkezni és nem beavatkozni akarunk" - hozta szlovák partnerei értésére Swoboda, nem titkolva, hogy az európai szocialisták szeretnének segíteni abban, hogy "Szlovákia le tudjon küzdeni bizonyos nehézségeket, elsősorban a szlovákiai magyarság részéről sérelmezett gondokat", mert hogy az őket érő sérelmek és jogkorlátozások helyrehozatala csak segítheti, hogy a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) az Európai Szocialisták Pártjának (ESP) soraiban tudhassa magát. Ficóék tagságát azért szüneteltetik, mert kormányzati szerephez juttatták az európai értékrendtől idegen és durva magyarellenességének napi rendszerességgel hangot adó Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját (SNS).

A küldöttségnek ugyan nem állt szándékában találkozni Slotával, de Slota ezt maga kérte, mondván, hogy ő majd bebizonyítja, mennyire nem férnek a bőrükbe a magyarok. Swobodáék ugyan meghallgatták Slotát, de az európai küldöttség két magyar tagja, Tabajdi Csaba és Dobolyi Alexandra


nem akart találkozni a felvállalhatatlan Slotával,

aki már a küldöttség megérkezése előtt úgy nyilatkozott, hogy Swobodáék eleve "az európai magyar lobbi" által befolyásolva, előítéletekkel érkeznek Pozsonyba.

Tabajdi, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a szlovákiai törekvések "azt jelzik, hogy Szlovákiában az állami politika rangjára emelik a kisebbség-és magyarellenességet", az MTI-nek a pozsonyi helyszínen hétfőn azt mondta: "Bíztató, hogy mindezt most már nem csak az MKP és a magyar diplomácia, hanem a brüsszeli testület is szóvá teszi.

Tabajdi szerint a tényfeltáró vizsgálódás legnagyobb eredménye az, hogy "a szlovák fél kénytelen érzékelni, hogy az EP és azon belül a szocialista frakció nyomatékosan odafigyel az aggasztó szlovákiai történésekre."

Miután a küldöttség délelőtt Pavol Paska parlamenti házelnökkel, Ján Mikolaj oktatási miniszterrel, roma és más kisebbségek képviselőivel, valamint az MKP vezetőivel is találkozott, délután a Pozsonyhoz közeli Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézetben (FKI) civil szervezetek képviselőinél tájékozódott.

Öllős László elemző, házigazda, a FKI elnöke azt MTI-nek elmondta: a küldöttségnek jelezték, hogy az egykori Meciar-korszak bukásával tovább már nem éleződő, majd a demokratikus erők nyolc évig tartó kormányzása idején oldódó feszültség a Fico-kormány színrelépése óta ismét felerősödött és kiéleződni látszik. "Nem mindegy, hogy ez hová vezet, hiszen robbanáshoz is vezethet, ugyanis e pillanatban


nehezen kiszámítható, vajon mi lesz itt egy év múlva."

Öllős hangsúlyozta: a civil szervezetek képviselői döntően a kialakult helyzet alkotmányos vonatkozásairól, a nemzetközi dokumentumokban vállalt szlovák kötelezettségeket és a mindennapi gyakorlatot összehasonlítva ismertették a helyzetet és az álláspontjukat a bizottsággal. "Egyszersmind felvázoltuk a saját megoldási javaslatainkat. Ennek lényege az, hogy az egész nemzetiségi kérdéskört ki kell venni a nacionalisták kezéből, a nemzetiségi kérdés és egyáltalán a magyar-szlovák megbékélés ügyének megvitatását pedig a mérsékeltekre kell bízni, mégpedig a szlovák és a magyar kormány, valamint a média támogatása mellett. Az erről szóló vita széles körű társadalmi vita legyen és természetesen ne képezze vita tárgyat az, hogy a nemzetiségi jogokat igenis szélesíteni kell." (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS