2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU nem szeretné, ha egyoldalúan kikiáltanák a független Koszovót

2007. november 19. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Az Európai Unió több tagországának külügyminisztere, valamint az EU külpolitikai főképviselője is Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen foglalt állást héfőn Brüsszelben.

Az EU-külügyminiszterek értekezletén résztvevő Carl Bildt svéd külügyminiszter azt tanácsolta a koszovói albánoknak, jó lenne, ha gondolnának a nemzetközi összefüggésekre.

Elismerte, hogy Koszovó Szerbiától már de facto független, de hozzátette: nem hiszi, hogy "a nemzetközi közösségtől függetlenné akarnának válni. (...) A NATO-tól védelmet, az EU-tól támogatást akarnak". Hangot adott azon aggodalmának, hogy a hétvégi parlamenti választások nyomán nem csupán a koszovói albánok, de a Koszovóban kisebbségben levő szerbek is függetlenedni akarnak.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter úgy vélekedett, nagyon nehéz lenne az EU-ban egységes álláspontra jutni egy esetleges egyoldalú függetlenségi nyilatkozat elismerését illetően. Ezért igyekeznek meggyőzni a koszovóiakat, hogy a nemzetközi közösség támogatása nélkül ne lépjenek a függetlenség kinyilvánításának útjára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS