2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapest: az újságírókat is megbilincselték a tüntetésen

2007. november 19. 15:23, utolsó frissítés: 15:49

A jobboldali tiltakozókkal együtt az újságírókat is megbilincselték és bevitték a rendőrök szombaton este, a budapesti Batthyány-örökmécsesnél tartott, be nem jelentett tüntetésről. Az Index és a Hvg riporterét órákig tartották a rendőrörsön, és „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenséggel” gyanúsítják.

Bogád Zoltán, az Index munkatársának élménybeszámolója szerint a mintegy harminc tüntetőnél nem volt Molotov-koktél vagy kockakő, és a forgalmat sem akadályozták. A rendőrség kivonult a helyszínre, és a harmadik felszólítás után igazoltatták az éppen tudósító újságírót.

A rendfenntartók azt állították, az újságíró "ugyanolyan állampolgár, mint bárki más", és mivel a rendőri felszólítás után nem hagyta el a helyszínt,


szabálysértést követett el.

Bogád Zoltánt megmotozták, javait az édesapja táskájába rakatták át, aki amúgy csupán elkísérte a tudósítót - ennek ellenére őt is bevitték. Az újságírót fémbilincsben szállították a hetedik kerületi rendőrségre, ahol félórát fogdában töltött, majd éjfélig a folyosón kellett várakoznia.

A Hvg munkatársát, Barcs Miklóst, aki videofelvételt készített a tüntetésről, szintén őrizetbe vették. A Hvg beszámolója szerint éppen elhagyni készült a helyszínt, amikor "a rendőrök feltartóztatták, kameráját elkobozták, mobiltelefonjából az akkumulátort kivetették, azt is elvették" és elszállították.

Barcs Miklós ellen ugyanaz volt a vád, mint az Index tudósítója ellen, annyi különbséggel, hogy rá helyben


40 ezer forintos bírságot róttak ki.


Az újságírót csupán hajnalban engedték el, addig órákat kellett egy folyosón várakoznia, majd éjjel egy órakor jegyzőkönyvet vettek fel tőle, közben pedig nem engedték, hogy családját értesítse.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a tüntetésen összesen 32 embert állítottak elő és hallgattak ki, de senkit nem vettek őrizetbe. Az MTI értesülései szerint Kovács Géza, a szombat délutáni be nem jelentett demonstráció szervezője azt állította, az örökmécsesnél tartott rendezvényen állampolgári jogaikkal éltek, a rendőrség jogtalanul lépett fel ellenük. Véleménye szerint így az előállítások is jogtalanok voltak, akár a munkájukat végző újságírók előállítása. (index.hu, hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS