2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berlusconi új pártot alapít

2007. november 19. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Silvio Berlusconi, az olasz ellenzék vezére vasárnap Milánóban bejelentette, hogy új pártot hoz létre, amelynek neve Olasz Néppárt a Szabadságjogokért lesz, és abba beleolvad jelenlegi pártja, a Hajrá, Olaszország (Forza Italia).

"Minden olasz akarja ezt a pártot" - jelentette ki az ellenzék vezére egy rögtönzött sajtóértekezleten a város egyik központi terén, és arra hivatkozott, hogy a vasárnap véget ért háromnapos, Romano Prodi miniszterelnök és kormánya elleni nagy, országos mozgósítás során a Forza Italiának több mint hétmillió aláírást sikerült összegyűjtenie előre hozott törvényhozási választások érdekében.

Mint mondta, az új párt "az olasz politika élharcosa lesz az elkövetkező évtizedekben", s biztosítani fogja a demokráciát, fejlődést és szabadságot Olaszországban. A következő választások egyébként 2011-ben lennének esedékesek.

Berlusconi sietős bejelentése azt követően hangzott el, hogy a tavalyi választásokon elszenvedett veresége óta először nyílt kihívás érte jobboldali szövetségesei részéről. Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetség vezetője szombaton élesen bírálta a Prodi-ellenes megmozdulást és Berlusconi "megszállottként hajtogatott követelését", hogy a kormány mondjon le, s tartsanak idő előtti választásokat. Fini "eltúlzott propagandával" vádolta meg Berlusconit, amikor pedig az országnak "a jövőre vonatkozó tervre" van szüksége.

"Itt az idő: vagy megmutatja a középjobb, hogy képes egyesülni, megtalálni küldetését, programot kínálni az országnak, vagy elfogadjuk, hogy a koalíció többé nem létezik, és mindenki megy tovább a maga útján" - írta Fini a La Repubblica vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS