2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Győzött a volt gerillavezér pártja Koszovóban

2007. november 19. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Olli Rehn uniós bővítési biztos vasárnap üdvözölte, hogy békésen zajlottak le az előző napi koszovói választások, és mielőbbi kormányalakítást szorgalmazott.

"Üdvözlöm, hogy a november 17-i koszovói választások nyugodt, méltóságos légkörben, valamint a nemzetközi normáknak megfelelően zajlottak le" - húzta alá közleményében Javier Solana. A külpolitikai főképviselő ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az alacsony részvétel miatt, "amely a lakosságnak a politikai elittel való általános elégedetlenségéről tanúskodik".

Solana és Olli Rehn sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a koszovói szerbek Belgrád felhívására bojkottálták a szavazást. "Felszólítom őket, hogy játsszanak konstruktív szerepet Koszovó jövőjében" - tette hozzá Rehn. Solana és Rehn felszólította az újonnan megválasztott vezetőket, hogy konstruktív álláspontot foglaljanak el a Koszovó jogállásáról folyó tárgyalásokon és támogassák az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta trojka erőfeszítéseit.

Az egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Hashim Thaqi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) győzött szombaton a választási megfigyelők szerint. A Működő Demokrácia civil szervezet megfigyelőcsoportjának vasárnapi pristinai tájékoztatása szerint a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján az eddig ellenzékben volt PDK 35 százalékkal vezet, míg a koszovói függetlenség apostola, Ibrahim Rugova által alapított, eddig a legjelentősebb politikai erőnek számító Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) 22 százalékkal a második helyen áll. Az LDK 2004-ben még a voksok 44 százalékát kapta meg.

Bexhet Pacolli üzletember Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű szervezete 12 százalékos eredmény elé néz. A szavazatok bonyolult kiértékelési módja miatt a választási bizottság csak valamikor az elkövetkező napokban hirdeti ki a hivatalos végeredményt.

Az 1,5 millió választásra jogosult koszovóinak mindössze 40-45 százaléka járult a szavazóurnákhoz. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS