2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bangladesi katasztrófa: tízezernél is több áldozat?

2007. november 19. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Rohamosan emelkedik a bangladesi trópusi vihar áldozatainak a száma: a hivatalos adatok egyelőre 2400 halottról beszélnek, de félő, hogy


az áldozatok száma a tízezret is elérheti.

A ciklon sújtotta körzetekből folyamatosan érkeznek információk a veszteségekről. Mohammad Abdur Rob, a bangladesi Vörös Félhold Társaság nevű jótékonysági szervezet elnöke saját tapasztalata és a látottak alapján azt állítja, hogy a halálos áldozatok száma elérheti a tízezret is. A Szidr trópusi vihar csütörtökön söpört végig Banglades déli részén, a vihar következtében sok kisebb falu gyakorlatilag eltűnt a föld színéről.

Hárommillió embernek nem maradt fedél a feje fölött. A ciklon érkezése előtt százezreket költöztettek ki otthonaikból. Becslések szerint a természeti csapás több ezer embert vágott el a külvilágtól; 600 ezer tonna rizs ment veszendőbe a földeken, s ez az élelmiszerhiány súlyosbodását vetíti előre. A július-szeptemberi áradásokban egymillió tonnányi pusztult el a Bangladesben termelt fő rizsfajtából, az Amanból.

Bangladest gyakran hozzák föl példának a klímaváltozásról szóló előrejelzésekben: egyes, tengerszint alatti területek roppant sérülékenyek, a sorozatos árvizek elől menekülők áradata pedig csak a kezdete
az ökológiai katasztrófák következtében földönfutókká vált tömegek globális méretű vándorlásának.
>> A bangladesi ökológiai menekültek nyomornegyedekben vagy hordalékszigeteken tengetik napjaikat >>

Az amerikai kormány kétmillió dollár értékű segélyt ajánlott föl a katasztrófa sújtotta dél-ázsiai országnak. A Fehér Ház szóvivője közölte, a Essex és a Kearsage hadihajókat Bangladesbe irányították, hogy részt vegyenek a mentésben, az amerikai légierő gépei pedig 35 tonnányi segélyszállítmányt visznek a szegény ázsiai országba. Az EU és az ENSZ élelmiszerprogramja is segélyt küld a dél-ázsiai országba. (MTI/Reuters/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS