2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanás több ezer méter mélyen Ukrajnában: legkevesebb 65 halott

2007. november 19. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Legkevesebb 65 bányász meghalt és 35 társuk eltűnt vasárnap sújtólégrobbanás miatt a kelet-ukrajnai Donyeck egyik szénbányájában - közölte az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma. A kelet-ukrajnai, donyecki Zaszjagyko szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban szakértők szerint a százat is elérheti a halálos áldozatok száma - jelentette az Interfax.

Az orosz hírügynökség az ukrán iparellenőrzési hatóság egyik tisztségviselőjére hivatkozva azt írta, hogy a mintegy 35 eltűnt bányász esetében "a legrosszabbra lehet számítani".

A szombati katasztrófa valószínűleg Ukrajna évtizedek óta legsúlyosabb bányarobbanása. A mentőalakulatok azt közölték, hogy a több mint ezer méter mélységben kitört tüzet hétfő reggelre sikerült eloltani. Hétfőn háromnapos gyász vette kezdetét az ukrajnai szénbányaövezetben. A nap folyamán Viktor Juscsenko elnököt is a katasztrófa színhelyére várják.

A baleset idején 456 bányász tartózkodott a felszín alatt, közülük 186-an a baleset által érintett szakaszon. Az ukrán állami vagyonügynökség tulajdonában lévő, bérbe adott Zaszjagyko bányát 1958-ban helyezték üzembe. A váratlan metánkilövellések és az öngyulladás kockázata miatt veszélyes bányának számít.

A független Ukrajna legsúlyosabb bányakatasztrófája 2003 márciusában történt a kelet-ukrajnai Luhanszk megye Barakov bányájában, ahol nyolcvanan haltak meg sújtólégrobbanásban. (MTI/AFP/Reuters/ITAR-TASZSZ, MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS