2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

85 francia egyetemből 46-ot elfoglaltak a diákok?

2007. november 16. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

A francia egyetemek vezetőségének kérésére a rendőrség péntekre virradóra kiürítette azokat a karokat többek között a párizsi Sorbonne egyetemen, Strasbourgban, Nantes-ban, Lyonban és Montpellier-ben, amelyeket diákok foglaltak el, követelve a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró, augusztusban elfogadott törvény visszavonását.

Összecsapás sehol sem volt, és senkit sem állítottak elő. Az oktatási minisztérium szerint a 85 francia egyetemből harminckettőn vannak tiltakozó megmozdulások, a legjelentősebb diákszervezet, az UNEF viszont 46 elfoglalt egyetemről tud.

Valérie Pécresse oktatási miniszter nem hajlandó tárgyalni az autonómiáról szóló törvény visszavonását követelő két szélsőbaloldali diákcsoporttal, s az oktatást akadályozó blokádok feloldására szólított fel. Csütörtökön viszont fogadta az öt legjelentősebb diákszervezet képviselőit, akik a felsőoktatási büdzsé emelésében látják a válság megoldását.

Az eredménytelen megbeszélés után az UNEF, amely nem a törvény visszavonását, hanem annak módosítását követeli (elsősorban a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben), a tiltakozás kiszélesítésére szólította fel hallgatótársait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS