2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szlovák rendőrség nyomoz: lemérték Malina Hedvig útját

2007. november 16. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

A nyitrai rendőrség a szlovákiai magyar lány, Malina Hedvig ügyében folytatott nyomozás során csütörtökön kétszer egymásután lemérte, vajon mennyi ideig tarthatott az annak idején Nyitrára autóbusszal érkező Malina Hedvig gyalogos útja az autóbuszmegállótól az általa megjelölt támadási helyszínig.

Az esti médiajelentések szerint a nem eléggé világosan indokolt rekonstrukcióval a nyomozók azt vizsgálták, vajon az így szerzett adat "egyezik-e a tanúvallomásokban megjelöltekkel". A lány ügyvédje, az eseményen megjelent Roman Kvasnica röviden nyilatkozva arra utalt, nem igazán látja célszerűnek az ismételt bejárást, mert az nem az autóbuszmegálló és az egyetem közti szakaszt másolta, csupán annak azt a részét, amit védence az autóbuszból kiszállva a támadás helyszínéig megtett.

"A büntetőeljárás szempontjából a mérésnek ugyan nincs semmilyen jelentősége, mégis jó, hogy megesett, mert így egy további koholmány dőlt meg", tudniilik a rendőrség eddig helytelenül jelölte meg az út megtételéhez szükséges időt.

A vallomása mellett töretlenül kitartó Malina Hedviget elmondása szerint két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott az elkövetők után, majd arra a megállapításra jutott, hogy a lány a történetet kitalálta, ezért több mint egy éve a hatóság félrevezetésének gyanúja miatt folyik ellene eljárás, és


továbbra sem a tetteseket keresik.

Ha a gyanút rábizonyítják, a lányra öt évig terjedő szabadságvesztést róhat ki a bíróság.

Az ügyvéd a minap úgy nyilatkozott, hogy Hedvig történetének legnyomasztóbb felismerése volt, amikor megbizonyosodott róla, hogy a támadást követő két hétben "a rendőrség egyáltalán nem kereste Hedvig támadóit, csak azon dolgoztak, hogy bebizonyítsák: ő találta ki az egészet".

Ez a felismerés Kvasnica számára - mint mondta - azért borzasztó, mert ha egy ilyen, a média által ennyire szemmel tartott ügyben a hatóságok ezt merészelik megengedni maguknak, akkor vajon "mire vetemednek olyan esetekben, amelyek az érintetteken kívül senkit nem érdekelnek?" Kvasnica


a végsőkig kész küzdeni a lány igazáért,

de azt sem zárja ki, hogy "a teljes igazságot csak akkor tudjuk meg, amikor a mai hatalmasok már politikai múltjuk édes gyümölcseit fogják élvezni". Amíg Szlovákiában az emberek mindent elhisznek a politikusoknak, "addig nem biztos, hogy az igazsággal tudnak mit kezdeni" - tette hozzá.

Kvasnica azt mondta, attól a pillanattól kezdve érzékeli a titkosszolgálati akció jeleit az ügyben, hogy Malina Hedvigtől a jogi képviseletről szóló megbízást átvette. "Névtelen hatalommal állunk szemben, hiszen ebben az ügyben olyan emberek is döntenek, akiknek a kilétéről fogalmunk sincs, és nem sejthetjük az indítékaikat sem" - jegyezte meg, nem titkolva, hogy az ügyben felülvizsgálatot folytató legfőbb ügyészségnek sem hisz, "mert nem hiszem, hogy céljuk az igazság kiderítése volna". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS