2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael "csendben készülődik" az iráni atomfegyverre

2007. november 16. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Izrael csendben készülődik arra az eshetőségre, hogy Irán atomfegyverre tesz szert jut, noha nyilvánosan arra tett ígéretet: nem engedi meg ősellenségének, hogy olyan eszközökhöz jusson, amelyekkel létében fenyegetheti Izraelt - mondták csütörtökön izraeli védelmi források a brit hírügynökségnek.

Tájékoztatásuk szerint Ehud Olmert miniszterelnök utasította kabinetjének tagjait, hogy tegyenek javaslatokat: miként kezelje Izrael a közel-keleti atommonopóliumának elvesztését. Izrael biztonsági stratégiája jórészt az atomarzenálon alapul.

Teherán tagadja, hogy atombombát készít. Nyílt ellenségeskedése a zsidó állammal, és azok a spekulációk, hogy Izrael vagy az Egyesült Államok megelőző csapást mér nukleáris központjaira, felszította a háborús félelmeket a térségben.

Olmert támogatja az amerikaiak erőfeszítéseit, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciói révén vessenek gátat Irán nukleáris ambícióinak. Arra is célzott, hogy Izrael, amely 1981-ben lebombázta Irak Tammuzban épült atomreaktorát, hasonló módon cselekedhet, ha a diplomácia zsákutcába jut.

Az izraeli kabinet védelmi terveit ismerő két tekintélyes forrás azt közölte ugyanakkor, hogy egy titkos előterjesztés készül arra a napra, amikor Irán atom robbanófejek birtokába jut. Olyan, hosszú távú kérdésekkel foglalkoznak, hogy


miként lehet fenntartani Izrael elrettentő kapacitását

és katonai válaszadási képességét, vagy miként lehet ellensúlyozni az iráni bombáktól való félelem erodáló hatását az izraeli társadalomra - mondta az egyik forrás.

Olmert biztonsági kabinetjének egyik tagja, Ami Ajalon is elutasította, hogy bizalmas politikai kérdéseket vitasson meg a hírügynökséggel. Annyit azonban elárult, hogy a készülődés három irányban folyik. "Először is rá kell mutatnunk, hogy a veszély nem egyedül Izraelt fenyegeti, hanem a szélesebb világot. Másodszor kimerítően számba kell vennünk minden megelőzési lehetőséget. Harmadszor pedig gondolni kell arra is, hogy a megelőzés kudarcot vall" - mondta Ajalon.

Az izraeli légierő gyakorolja a távolsági csapásmérést, de egyedül aligha lehet képes az egymástól túlságosan távol lévő, nagy számú és megerősített iráni nukleáris célpontok leküzdésére. Már a tavalyi libanoni háborúban a Hezbollah részéről elszenvedett rakétacsapások miatt sem siet, hogy


kiprovokálja iráni rakéták indítását saját földje ellen.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter amerikai kollégájával találkozva a múlt hónapban igyekezett kicsinyíteni annak potenciális következményét, ha Irán csatlakozik az atomklubhoz. "Már létezik iszlám atombomba" - mondta Pakisztánra utalva egy forrás szerint. Barak ballisztikus védelmi rendszer kifejlesztését szorgalmazza bármely jövendő iráni nukleáris csapás kivédése céljából.

Izrael bővíti német gyártmányú tengeralattjárókból álló flottáját is, amelyről úgy vélik, hogy képes atomrakétákat hordozni. Ez üzenet Iránnak, hogy bármely katasztrofális iráni támadásra hasonló lesz a válasz.

A "stratégiai kétértelműség" politikája értelmében Izrael sohasem ismerte el, hogy rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Egyes elemzők azonban azt jósolják, hogy Izrael felfedi a nyilvánosság előtt a képességei egy részét, hogy meggyőzze az atomfegyverrel fölszerelt Iránt saját katonai fölényéről. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS